* MY LIFE *

Thursday, May 2, 2013

ADIK BERADIK!!

Fuh2!! berhabuk dah blog nie. lame dah x update kat sini. Bukannye ape, mase x de la nak update n x tau dah nak citer pasal ape. Maybe lepas nie kot baru nak kembali mengaktifkan diri nie. Berbalik pada tajuk ADIK-BERADIK!! tapi nie bukan pasal adik beradik btl aku. Kalau nak cerita pasal adik ebradik betul aku nanti2 la kan. Nie adik-beradik aka skuad aku. Setelah 2 tahun bersama dengan mereka, ukhwah yang terjalin menjd bertambah-tambah erat. Oleh itu kitorg dah x gune dah istilah skuad tu. Kitorg gunekan adik-beradik. Lg sweet gitu kan. Sumenye bermula time latihan lanjutan hari tu la. Jujurku akui aku sgt menyayangi kalian semua. Dengan pelbagai ragam masing2. Termasuk sekali ayah Azhar kitorg aka stap or jurulatih yang banyak bg ilmu kat kitorg. Tapi tu la nasib batch kitorg. Setiap stap yg ade sumenye x bertahan lama. Naik pangkat la, pegi kat tempat lain la n mcm2 lagi la. Sampaikan ayahanda tercinta pun dah nak pencen. X sempat la nak tgk kitorg ditauliahkan. Banyak sebenarnye kenangan yg tercatit sepanjang aku dalam rotu nie.

Kalau nak cerita pasal latihan lanjutan baru2 nie memang banyak la yg bestnye. Dari awal sampai akhir walaupun ade penat lelahnye. Itu memang x dianfikan la kan?? Sape suruh masuk tentera?? sendiri mau tanggung la kan. Buat kubu baru suku pun dah rase nak mati dah. Rse mcm nak gali lubang kubur sendiri je. Hadoih la. Macam2 hal lah. Baliknye tengah hari panas terik kene pulak crawl atas tar jalan. Alamak ai!! masak kulit boh. Kesian kat PK (Pegawai Kadet) kitorg. Dah la pakai lengan pendek, buat sideroll smpai ujung. Udahnye kene crawl patah balik. Jauh tertinggal ngn PKW (Pegawai Kadet Wanita). Menitik air mata kot tgk diorg mcm tu. Dalam dok gaduh2 tu kompem la ade sayangnye kan. Sape x sayang adik beradik oi.

Esoknye pulak mmg seronok la PT yg kitorg buat. Memang 1 padang dimanfaatkan dengan sebaiknye. Berguling sakan kat atas padang tu. Dah x kire dah laki ke pompuan ke semacam je. kat sini jgk aku nak mtk maaf kat Othman aka Musang. Aku terpegang bahu dye pulak. Dah dye semacam je igt nak tolong la mne yg ptt. Sekali kene kat tempat yg kesan crawl gune bahu tu la. Maafkan sy syg. Aduh sian la pulak dah. Haish training kali nie btl2 banyak bende la yg aku buat. Dengan tetibe je dpt semangat aku g terjah je blok PK aku tu sebab dah lmbt sgt. Ntah setan mne la yang merasuk aku tu kan.

Ha nie lg 1. Haish tau la yg aku nie kasar sikit orgnye. Tapi PK2 aku nie buat aku nie mcm jantan je. Layan aku same je mcm diorg sume tu ha. At least cube la layan aku nie lembut ckit. Bg aku sedor diri ckit yg aku tu pompuan. Dari kecik sampai ke besor mmg hidup aku nie dikelilingi insan2 yg bernama lelaki je kan. Nak berubah tp belum cukup kuat lg. Somebody please guide me to be a better girl. hahahaha. Yg lg syok tgh dok lepak2 tetibe muncul soklan "Bedal ko rase ade x putera kayangan ko antara kite2 nie??" Choy!! soklan ape tu?? x cukup umur lg la utk aku jwb sume tu. Nak kate x de lgsg tu, ade kot tapi sikit2 je la. Sape?? shhhh biarlah rahsia kot. Tp bukan betul2 pun kan?? Standard la tu rase tu Allah bg. Depends pada kite la mcm mane nak handle perasaan kite tu kan.

Tu la serba sedikit kisah kami adik-beradik. Kalo nak tulis lg x habis nie. Tapikan lg best kalo sume ex-skuad aku ade balik bum, bitik, gigi, puyuh, lembau n popping. Tapi nak buat cane dah x de rezeki diorg nak rase same kegembiraan nie. Same2 sakit, same2 nangis, same2 seronok n mcm2 perasaan yg blh dikongsi bersama

p/s~ LOVE THEM SO MUCH

Monday, December 24, 2012

KENAPA ASYKAR??

Soklan nie selalu diajukan kepada aku. Kenapa aku memilih kerjaya sebagai askar sedangkan aku seorang perempuan?? Yela selalu kan perempuan nak keje kat tempat yg berekon je. Mane nak keje kat tempat2 yang panas macam tu. Nak bergelumang dengan tanah selut, pacat bagai tu kan??Nak tau ape jawapan kepada soalan nie??

1. Perempuan x boleh jadi askar ke??

2. Aku nak meneruskan perjuangan ayahku. Ye la dulu ayah setakat pbt je. So anaknye nak lebih lagi la. nak jadi pegawai. amacam ok x?? Nie sume sebab darah pahlawan yg mengalir dalam badan nie la. Tp yg peliknye kat anak pompuan plak tu. Adik2 aku x nampak lg la. Kecik lg kot diorg tu. x stabil lg pemikiran tu. hahaha

3. Aku nie jenis yang lasak ckit. Suka kan cabaran. Sebab tu la kerjaya askar yang aku pilih.

4. Aku nak berbakti kepada agama, bangsa n negara. Nak tau x antara impian aku adalah nak syahid. Nie la antara caranye untuk syahid. Mudah2an impian aku untuk syahid nie tercapai. Amiin :)

5. Aku memang minat badan beruniform nie. Tp lebih minat dgn askar la. Smart kot bile pakai uniform nie.

6. Jangan x tau aku nie jenis yg sukakan alam sekitar sebenarnye. Nie aku je yg tau la. Sebab tu aku x heran sgt kalo bab2 masuk hutan nie. Aku suka sgt dok kat hutan. Ha!! jgn nak ckp aku orang utan plak ye. hehehe

7. Aku suka sgt2 dengan askar nie sebabnye banyak bende kite boleh belajar. Selalu org akan pikir negatif pasal askar. X solat la, pergaulan bebas la. Yup!! yg tu x dinafikan. Tp sebenarnye atas individu tu sendiri mcm mana nak jage sume tu. Sume bende tu boleh dielakkan la. Janji pandai2 la cari mase.

8. Lagi 1 kan selalunye kalo pompuan askar nie, kompem laki dye askar jgk. Nak kawin ngn askar pun antara impian aku jgk. Nak2 kalo pegawai, boleh la buat sword barrel. Kawin lalu bwh pedang *wink wink*hahahah (mood gile dah dtg). Tp semua tu kite serahkan pada Allah je. Di manakah Putera Kayanganku?? Akan ku tunggumu...

Tp kan aku nak menceburkan diri dlm bidang nie susah kot (actually x susah mana pun). Mak n nenek aku x bg sebenarnye. Diorg suh aku jd ckg. Aku nak jd ckg?? Memang mati la budak2 aku kejekan. Silap2 femes aku masuk dlm TV isu pukul anak orang. No!!No!!No!! Then suh pulak aku jd ustazah. Motif sebab aku belajar arab dari kecik. Tp syg smpai form 3 je belajar. Rindunye nak belajar arab blk. Ok2 back to our bisnes. Yg nie pun aku x nak sebab aku nie jahat budaknye. Bukan jahat tp nakal ckit la. So x sesuai ok. No!!No!!No!! jgk jwpnnye. Then ade lg nie. Suh aku jd nurse pulak. Ok bab cucuk2 orang n men ngn luka2 orang nie memang aku suka. Tapi bile mengenangkan aku yang kasar lg ganas nie, memang x la kan!! Mati lg anak orang aku kerjekan. so jwpn aku tetap No!!No!!No!! Last sekali mak n neneak aku dah x larat nak cakap ape dah sebabnye aku nie DEGIL sgt2!! Dah la family aku kekurangan pompuan. Aku pulak pilih jln nie. Hai la anak dara sorang nie kan. Hancur2!! Tapikan dah last2 tu nenek ngn mak aku pulak support kerjaya yang aku pilih. Yes!!Yes!!Yes!! Siap bg tau lg jalan2 yg nak dipilih. Nak suh kenalan dye jd kabel la tuk aku join askar nie. Tp No!!No!!No!! sebabnye aku nak masuk nie dengan usaha aku sendiri. Baru la ade kemanisannye kan?? Cewah ayat x leh bla. N aku bahagia dgn hidup aku sekarang nie. Agak2 tension sikit fordroll mase sendiri (ini aku tipu!!) hahaha.

LOVE ARMY FOR EVER N EVER!!!!!

p/s~doakan segala impian aku tu tercapai ye kawan2 sekalian. Sangat2 berharap aku dapat mengecapi kebahagiaan yang aku impikan. tqvm <3 nbsp="nbsp">


Monday, December 3, 2012

ANNUAL CAMP INTER


Ok sekarang nie dah masuk fasa intermediate dah. Kirenye aku dah jd Puan kepada jr2 aku la kan. Untuk pengetahuan korang semua intermediate ade lah fasa pertengahan dalam rotu sblm jd senior. Annual kali nie buat dkt UiTM Lendu, Melaka. Pada mulanya rasa macam nak mati jugak la trainingnye. Tapi best sgt2 sebenarnye. Banyak ilmu yang kitorg dapat. Dapat pulak Kapten Wazir yg x lokek dengan ilmunya. Suke sgt2!! like3!! Wkt kat sane tu jadual biase2 je la. Utk minggu pertama lebih kepada revision subjek2 utk inter nie. Masuk minggu kedua, fasa ujian pulak la. Antara yang diuji ujian jalan lasak, kawad, pengendalian senjata, peta, baca perintah. Masuk minggu ketiga, minggu yang paling best iaitu fasa medan. Jadual x payah cakap la. Memang pack gile kot. Standard tido pukul 2-3 pagi. Pastu bgn kul 5 lbh mcm tu la. Pagi2 kompem2 la kene PT (Physical Training) dulu la kan. nak kasi panas badan + mantap sikit kan. hehehe :D Then buat la aktiviti yg tlh ditetapkan. Tapi mcm2 kejadian yang berlaku sepanjang annual kali nie. X penah lg dalam sejarah Dungun asik sakit memanjang. Tapi tu la hidupkan ibarat roda. Kita x selalunye kat atas. Adat la tu kan??

Time ujian tuk semua2 tu best sgt2 la kan. Validasi yang datang utk uji kitorg pun semuanya baik2 belaka. Kalau kitorg x tau diorang akan betulkan kesalahan kitorg. X de la nak marah2, then bg PT kat kitorg. Mmg validasi kali nie terbaik la!! Banyak bende yang kitorg dapat. Masa ujian dah berlalu. Tiba pulak fasa medan. Memang terbaik!!

Mulanya fasa medan mengeratkan lg perhubungan antara kami dengan cawangan lain. Aku platun 2, stap yg jaga adalah Stap kesayangan aku la. Stap Azhar!! He's the best!! tapi syg nie merupakan annual yg terakhir bersama dgn dye. Lepas nie time kitorg senior dye dah pencen. Sedih kot!! Aku nak bg tahu yang platun aku paling best sekali. Semuanya bg kerjesama yang sepatutnye. Ukhwah antara kitorg juga kuat. Saling memahami antara satu dgn yang lain. X payah ade orang suruh semuanya diorg tahu tugasan masing2. Dalam medan nie aku pegang jawatan sebagai runner/semboyan, sarjan n ketua seksyen. Cop sebelum tu aku nak bg tau yg dalam peringkat intermediate nie kitorang buat mara dan serangan. Kitorg mara dalam 20 km lbh la. Jenuh jugak nak menghabiskannya. Selama 5 hari kitorg x mandi. Can u imagine it?? Busyuknye kami!! Tapi x de hal lah sebab semuanye sama je bau. Baik PK or PKW. Ha berbalik pada hari pertama mara. Aku pegang jwtn sebagai runner & semboyan. Memang gile aku dibuatnye. Sakit sgt2!! Rasa nak nangis pun ade. Mau x nye belakang ade bag pack, depan ade radio set, sebelah kanan dengan senjata lagi. Rasa nak campak je semua barang2 tu. Dah la platun aku kene clear bound dulu. Memang mati la kan. Tgh2 lari boleh pulak area yg radio set tu cabut. Jenuh la aku nak memegangnye. Dalam masa yang sama kene berlari kejar ketua platun aku si kotak tu. Memang dah nak nangis sgt2 dah time tu. Tp dgn sisa semangat yg ade tu aku gagahkan jugak la diri nie sampai la abis clear bound.

Lepas pada tu sampai la kat harbour sementara. Kat situ ade Kapten Wazir. Dye tanye aku "ko ke yg bwk radio set nie??". Aku pun jawab la "Ye Tn!!. Dye tye lagi "bag pack ko mane??". Aku jawab lg "nie Tn." Then dye ckp "asal la ko x ltk bag pack ko nie dlm hilux tu". Adus!!memang tacing ckit la time tu. Kapten nie mmg jaga PKW btl. Dan2 dye call hilux tu suh amik bag pack aku. Dah la aku satu2nye runner yg bwk bag pack n radio set wkt mara. Yang lain sume dah x de bag pack. Yang jd runner time tu aku, izzati, cupu n pok tea. Sakit pulak ati kite bile pikirkan balik. Lepas pada tu relax je la mara. Sebab kitorg dah clear bound. So jalan je la. Time platun lain clear bound kitorg tido je la tepi2 jalan tu. x kire ape dah. Ha tau x kali nie punye annual camp aku siap dpt nama baru lg tau. Skuad aku jugak la yg bg. Time jr dapat nama geli2. Naik inter bg name geli2 kat skuad sendiri. Senior nanti kang bagi nama geli2 kat jr pulak kan. hehehe. Dah nak balik sedih kot. Baru nak mesra2 dgn skuad lain dah nak kene balik. Jumpa time senior pulak la ye skuad. SAYANG KORANG!! Especially platun 2!!
PKW Dungeon :D

Bersama PK Arau n PKW Melaka

Outing beli makanan sebelum mara. heheheh :D

Dah cukup bekalan makanan baru la boleh mara. Sambil mara, sambil kite makan. hahahah

Bersama roomate sy. (arai n JUO Ema) :D
Kenangan bersama pingu sy. Sedap2 je ek bg nama penyu kat orang. Dye nie IC Arau. Tapi sayang lutut dye x sihat jugak. Nseb dapat jugak menghabiskan fasa medan dengan jayanya. Dari mara sampai buat serangan. Wah Hebat!!Wah!!Wah!! Hebat!!Hebat!! InsyaAllah ade rezeki kite jumpe lg ye pingu... :)

p/s~pingu, fida, anas, zahin, bakaq, ila, aishah, zai, dila, n ramai lg. Skuad Dungun pulak kotak, peling, capang, tibai, femao, puyuh, kesok, kechek.

Tuesday, October 23, 2012

C.I.N.T.A

Sekarang nie aku tengok ramai yg macam tgh kemaruk cinta je. Setuju x?? Pastu bila dah bercinta mesti la nak disusuli dengan pernikahan kan?? Itu pun bg yg betul2 menyintai pasangan masing2 la kan. Yg utk main2 tu kirim salam je la. Cop nak tanye kalo umur tu dah hampir ke 20-an mmg kepala otak tu dok piker pasal cinta??jodoh??kawin?? memang bende tu sentiasa ada dlm pale otak nie ek??x boleh buang jauh2 ke bende2 nie sume ek??rimas jgk kadang2 tu. Tgk sane ade couple, tgk cnie ade couple. Nseb pejam mate x nmpk pape. Kalo nmpk gak mmg parah la penyakit nie.

CINTA tu byk pembahagian tu. Aku rase korg sendiri pun tau kan ape pecahan2 cinta tu. Yg paling Agong of course la cinta Ilahi. Tapi yg kerap berlaku sekarang nie adalah cinta sesama manusia (lelaki & perempuan). Aku rase bende nie lumrah dalam kehidupan manusia biasa. Yg x rase tu ade something wrong lah tu. Aku turut merasai bende yg sama. Perasaan ingin menyayangi dan disayangi tu tetap ada. Cumanya bergantung pada individu itu sendiri utk mengendalikan perasaan masing2. Kalau terus melayan perasaan tu mungkin boleh meroyan kot. Mane x nye dok mikir “org len dah ade psgn. Aku nie x de lg?? mcm mane nie??x laku kah aku??”. Cop sblm korg meroyan bagai nak rak tu pikir blk. Allah s.w.t dah menjadikan semua makhlukNya berpasangan. So don’t worry k. InsyaAllah akan ade seseorang utk dirimu itu. Igt janji Allah lelaki yang baik utk perempuan yg baik & begitu juga sebaliknya. Cuma cepat atau lambat je yg membezakan seseorang itu dengan yang lain. Assobruminal iman. Serahkan hati kita pada seseorang yg benar2 layak memilikinya. Aku nak jdkan suami aku nanti merupakan cinta hatiku yg pertama dan terakhir. Boleh kan??

Ha yg td tu bg sesiapa yg x b’punye lg. Yang dah berpunye tu pulak hati2 jugak ye. X semestinya orang yg bersama kita sekarang nie merupakan jodoh kita. Walau sedalam mana pun cinta kita pada si dia, tetapi jika dia bukan jodoh kita tetap tidak akan bersama juga. So hati2 dalam membuat pilihan. Salah pilih akan membuatkan hati sendiri terluka. Itulah gunanya solat Istikharah. Yg dah berpunya tu jangan letakkan si dia di tangga teratas dlm carta anda. Tapi letaklah di tmpt yg sepatutnya. Jangan diketepikan  Allah swt, nabi Muhammad saw n kedua ibu bapa kita ye kwn2. Jagalah batas2 pergaulan yang selayaknya.

Bg yg baru putus cinta pulak janganlah frust menonggeng pulak. Kalo nak nangis sekali pun cukup la utk 1 hari sahaja. Nak nangis sgt kan?? Nangislah puas2. Kalo itu lah caranya utk melepaskan sakit di hati tu. Yup!! Sgt sakit bila ditinggalkan oleh orang yg kita syg kan?? Tp itulah kehidupan. X semua bende yg kita inginkan kita akan dapat. Mungkin ada seseorang yg lebih baik utk anda di luar sana tu. Kdg2 Allah saje temukan kita dengan org yg salah agar kita dapat perbaiki diri kita utk perhubungan yg seterusnya. Boleh jadi jodoh kita orang yg dah lame kita kenal & boleh jd jgk jodoh kita tu merupakan orang yg baru saja kita kenal. Oleh itu berkawanlah dengan ramai orang. Mungkin salah seorang dari kawan kita itu merupakan jodoh kita kan??

p/s~aku bukan ustazah utk menasihati sesiapa. Hasil tulisan ini apa yg terlintas dlm kepala otakku sahaja. Aku masih memperbaiki diri kearah yg lebih baik.

BERAKHIRNYA SEM 3

Alhamdulillah berakhir sudah semesta 3. Aku masih ada lg 2 sem utk menghabiskan pengajianku. Then kene pegi praktikal. Aku harap aku dapat lakukan yang terbaik utk menyambung pengajianku ke peringkat ijazah. Aku tidak mahu mengecewakan harapan kedua ibubapaku. Aku nak ubah nasib family aku. Memandangkan aku yg sulung, aku memainkan peranan penting utk memastikan family aku mendapat yg terbaik dariku. Itu janjiku utk diri aku sendiri. Aku akan pastikan mereka mendapatkan keselesaan yg sewajarnya hasil dari pengorbanan mereka pada diriku ini. InsyaAllah I’ll make them proud of me.

Sepanjang sem 3 nie macam2 yg telah terjadi. Macam2 juga yang aku belajar. Alhamdulillah aku merasakan sem kali ini lebih bermakna buatku kerana:

~ aku rasakan aku dapat lebih focus pada studyku (harap2 result x mengecewakan aku).

~ aku dapat kawan yg memahamiku (tertanya tanggapan aku salah pada mereka wkt sem 1 dulu).

~ aku x lg memegang rank dlm palapes dan membuatkan aku bebas melakukan apa2 yg aku suka (tp tetap x melupakan jr yg masih memerlukan bimbingan)

~ kelakor bila mendapat gelaran Puan (dah la x kawin lg). Tapi gelaran tu merupakan satu tanggungjwb yg besar dlm membimbing org lain.

~ dapat merasai ukhwah yg terjalin dlm family SISKOM (bukan terlalu focus pd palapes je, persatuan dlm uitm pun perlu).

~ b’tmbh kenalan dari pelbagai kos dan peringkat (ukhwah fillah til jannah).

~ gembira bersama skuadku yg suka menyakat (ice back, pk n pkw).

Aku harapkan perkara yang sama berlaku utk sem2 seterusnya dan masing2 berjaya mencapai cita2 masing2. Terima kasih kerana mewarnai hidupku ini. Sayang korg semua.

p/s~mood nak g annual pulak  (^_^)

Friday, September 21, 2012

STUDY WEEK

Yeah!!study week b'mula. Means that final dah nak dekat la tu. So apa tunggu lg mmg mase utk study la kan. Korbankan masa yg ade utk study. JANGAN MAIN2 LAGI AMALINA!!. Fokus2!! Tapi kadang2 kenangan lalu menerjah jugak fikiran nie. Terimbas kembali kenangan2 bersama seseorang tu. Tapi nak buat cane bende dah jadi. Satu doaku "Ya Allah ya Tuhanku, Kau tentukanlah SITI AISHAH SAFIEE menjadi pasangan hidupnya." Aku ingin lihat dia gembira bersama orang yg dye sayang. Aku sgt berharap agar Kau mengabulkan doaku ini Ya Allah. :) Sesungguhnya Lelaki yg baik untuk perempuan yg baik. Begitu juga sebaliknya.

Final3!!Aku harap aku akan dapat meningkatkan pointerku pada kali nie. X nak lg dah kene interview sebab pointer. Cukuplah sekali dlm hidupku. Aku nak berjaya seperti org lain jugak. "Ya Allah Kau berikanlah kesempatan padaku untuk mencapai kejayaan seperti insan lain juga. Aku ingin menggembirakan hati kedua orang tuaku Ya Allah."

p/s:study!!study!!n study!!

Saturday, August 25, 2012

ASHRAF MUSLIM

     huihui sumenye!! Rajin la pulak nak mengupdate blog nie. First sekali sedih kot orang lain happy2 lg kat umah tp aku dah kene blk U awal. Bukannye apa aku punya Tn (Mejar Zaid) mtk tlg kt umah dye. Anak dye kawin. Mula2 mmg mcm 50/50 je nak pegi ke x. Sebab apa?? MALAS!! Itu la penyakit yg x blh nak dielakkan. Tapi bila dye sendiri yg mesej aku, rasa serba salah pulak. Dah la dye byk tlg kitorg. Dengan hati yg berat aku pun balik la. Tapi ikhlas je nak tlg dye.

     Hari kejadian tu aku pun dtg la tlg dye dgn Pn Umi n 2 org skuad aku (laici n obeng). Dari pg kitorg tlg smpai la ke ptg. Sek2 ROTU kitorg 4 orang campur ngn Tn Harith n Tn Hafizuddin. Kitorg la dok ke sana ke sini tgk lauk, amik pinggan, cawan sume2 tu. Penat jgk la. Tapi kan yg bestnye dh ptg2 tu kan ASHRAF MUSLIM dtg kot!! gile kentang suke gile aku. dah la memang minat dye. Hensem kot!! jumpe pulak depan2. T'pegun aku. Dye dtg sebab dye dulu pun ROTU kat Dungun nie jgk. Calon best kadet kot. Stap Din jurulatih dye dulu. Bangga stap anak buah femes. Tp sian laici ngn obeng. Diorg dah blk dulu. So x pat jumpe.
Untuk kenang-kenangan. Senior kitorang dlm PALAPES. Lokasi rumah Mejar Zaid
p/s~kepenatan tapi seronok dpt tolong orang. :D
amal93. Powered by Blogger.

VISITORS

Free Counter

About Me

FOLLOWERS

BLOG ACHIEVER

n

MUTIARA KATA

HARI INI

SEMBANG2 JOM

My Blog List

SOALAN

My Family who always support me...
Prefect's teacher yg mengajarku menjadi seorang pemimpin...
Princess of 5SC1...will miss u...
as my inspiration to be a military...